SCULP(IT ) container houses, live and work, Antwerpen, Belgium

Advertisements

SCULP(IT ) container houses, live and work, Antwerpen, Belgium

 What to do with a remnant space 2.4 meters (7 feet 10 inches ) wide ?

SCULP(IT ) container houses, live and work, Antwerpen, Belgium2


Four wooden floors between two existing walls , hanging in a steel skeleton , organize this container house : downstairs it’s a work-office , the dining room and the kitchen on the first , the second for relax , and a bedroom at the third, and on the roof a viewpoint to enjoy the view. The only barrier with the outside is just glass.

Transparency is not only something needed, it’s also a great presentation .

SCULP(IT ) container houses, live and work, Antwerpen, Belgium3

 Where is the border of the house life if everything is visible? This articulated slide shows all the facets of life on each floor, framed by black window frames like a living paint, and is also a nod to the old business of this district: the prostitution.

 SCULP(IT ) container houses, live and work, Antwerpen, Belgium4

 SCULP(IT ) container houses, live and work, Antwerpen, Belgium5

SCULP(IT ) container houses, live and work, Antwerpen, Belgium6

 SCULP(IT ) container houses, live and work, Antwerpen, Belgium7

 SCULP(IT ) container houses, live and work, Antwerpen, Belgium8

The constraints of the space (60m2 / 645 ft2 ) also shift the border between the real necessary space and the pure luxury. The commitments with the space available does’nt leave too much choice. The living space is important, but is not the most determinant point of the ‘good life ‘. To accept these restrictions , gives luxury and freedom, a place in the city, comfort and an economic living space.

SCULP(IT ) container houses, live and work, Antwerpen, Belgium9

In addition to the space, the time was also the most important limitation of this shipping container house project. Any building process was left under the free will, it’s a sophisticated set guided by strict planning . The building was (except for the first floor) fully assembled “dry”. A steel structure was placed between the existing walls in just three weeks. Wooden floors , placed in the steel structure , formed the proposal for the next floor, one at a time. Finally, the ladder was inserted in one piece. Three black PE tubes , arranged vertically and horizontally between the double wooden floor provide the plumbing infrastructure, the heating and the electricity. Thanks to this technical concept, the existing and permanently visible walls could remain intact. The chosen construction principles : risk , and a progressive attitude towards the adaptation planning are also an example of the efficiency of these container houses.

SCULP(IT ) container houses, live and work, Antwerpen, Belgium10

All the fixed elements have been designed by the architects, and they have been adapted to the narrow space of each floor. The transparency of each space had to be maintained. All the fixed elements were made ​​of stainless steel .

SCULP(IT ) container houses, live and work, Antwerpen, Belgium11

SCULP(IT ) container houses, live and work, Antwerpen, Belgium12

Enjoyed this post? Share it!